САЙТА BULBIKE.COM СЕ ПРОДАВА! ЗА КОНТАКТ: 0877498969

Всичко за Шосейните велосипеди
Проектирани за състезания, шосейните велосипеди обикновено имат лека рамка, която е предназначена да позволи на водача да поддържа възможно най-аеродинамична позиция и висока скорост.

Капли и Гуми за шосеен велосипед:

Шосейният велосипед обикновено е с тесни шини и гладки гуми напомпани с високо налягане. Шосейните гуми  свеждат контакта с пътя  до минимум, за да се осигури възможно най-малко съпротивление при търкаляне. Тъй като тези типове гуми, ще ви накарат да усетите всяка неравност и камъче по пътя, не могат да ви предложат най-комфортно возене, но и не това е целта на шосейните велосипеди.

Рамки за шосейни велосипеди:

Материалът, използван в рамките на шосейните велосипеди, както и при повечето други колелета варира в зависимост от тяхната стойност. Повечето велосипеди на входно ниво имат или стоманени или алуминиеви рамки, въпреки че алуминият се превръща в преобладаващ материал за основните рамки на шосейните велосипеди. Алуминиевите рамки не са лоши, но имат недостатъци и е нужно да се правят компромиси. Например за да бъде достатъчно силен и траен в дългосрочен план, алуминият с който е изработена рамката за велосипеда трябва да бъде доста твърд, което може да доведе до малко по-груба езда. Стоманата може да бъдат по-тежка, но може да се огъва повече при същото тегло, което може да смекчи малко неравностите. Най-добрият начин да разберете коя рамка е подходяща за вас е да се качите на няколко различни велосипеда и да усетите разликата между тях.

Цените на шосейните велосипеди варират постепенно нагоре, вие ще трябва да огледате компонентите като предната вилка и останалите отделни части на рамката, които преминават от алуминий към карбон и да направите своят избор. Накрая ще забележите, че шосейните велосипеди изработени от карбон са едни от най-скъпите. Велосипедите изработени от въглеродни влакна (карбон) са много здрави и леки в същото време. Рамките за шосейни колелета в най-висок клас и цена са направени от титан, използван при космическите кораби, който е едновременно невероятно здрав и лек. Тъй като за сметка на тези материали, тези велосипеди обикновено попадат извън обхвата на всички, но най-сериозните велосипедисти си ги купуват рано или късно.

Кормило за шосеен велосипед:

Кормилото на шосейните велосипеди е право в горната част, след което се извива напред, надолу и след това назад. Този тип кормила позволява на колоездачите, които искат да се движат по-бързо, да направят захват в долната част на кормилото заемайки аеродинамична форма, която им позволява да намалят съпротивлението от вятъра. Колоездачът също може да застане в по-изправено положение, с поставени ръце на равната, горна част на кормилото. При съвременните шосейни велосипеди спирачните лостове са комбинирани с командите за предавките, което позволява смяната на скоростите без излишни движения на ръцете създавайки по-лесен контрол.

Позиция на колоездача:

Начинът, по който е проектиран шосейният велосипед позволява на колоездачите да се навеждат силно напред, намалявайки техния профил и съпротивлението от вятъра. В тази позиция колоездача е в състояние да управлява с максимална мощност педалите чрез краката. В зависимост от периода на управление, аеродинамичната наведена напред позиция може да не е най-удобна за някои колоездачи, тъй като тя изисква подкрепа на значителна част от телесното тегло с горната част на тялото. Това може да предизвика напрежение и болки в ръцете, китките, раменете и врата.

Скорости за шосеен велосипед:

Шосейните велосипеди имат широк спектър на предавки с ниски предавателни числа, които позволяват на водача по-лесно да изкачва стръмни хълмове през доста големи възможности за избор на предавките. Обикновено шосейните велосипеди имат две или три верижни плочи за курбелите в предната част, заедно с осем или девет степенна венец касета в задната част на колелото. Тази комбинация дава много възможности за смяна на предавките от 16 до 27.

Педали за шосеен велосипед:

Основните шосейни велосипеди може да са оборудвани с платформени педали. Платформените педали могат да бъдат заменени с clipless педали в зависимост от типа колоездене, което смятате да практикувате. Clipless педалите често се използват за шосейни велосипеди, които позволяват на водача да ги закопчава към обувките си. За да се освободят краката от clipless системата на педалите е необходимо издърпване на крака.

Типичните принадлежности за шосеен велосипед:

Велокомпютър, помпа с възможност за монтиране на рамката на велосипеда, чанта за инструменти, стойка и бутилка за вода.

Основни марки:

Има много производители на шосейни велосипеди, тъй както има и много състезатели. Основните производители включват Specialized, Trek, Bianchi, LeMond, Cannondale и други.

Съвети за закупуването на шосеен велосипед:

Ако купувате нов шосеен велосипед обърнете внимание на компонентите и най-вече на рамката.

Ако имате възможност изпробвайте колелото, за да можете да прецените дали то ще ви бъде удобно.

Обмислете добре покупката и ако можете да си позволите, си купете малко по скъпият, но по-лек шосеен велосипед.

Ако ще купувате от онлайн магазин, уверете се че поръчвате точният размер на рамката за вашето телосложение. Има десетки онлайн калкулатори за избор на точният размер велосипед, от които можете да се възползвате.

Пробвайте същият или подобен модел колело на своят познат или приятел.


Коментирай

Blue Captcha Image
Refresh

*