САЙТА BULBIKE.COM СЕ ПРОДАВА! ЗА КОНТАКТ: 0877498969

Какво е планински велосипед?
Какво е планински велосипед (Mountain Bike)?

Когато мислите за вида колоездене, който искате да практикувате и ако имате намерение да карате off road своят велосипед, за да преминавате през гората или през пясъчни местности, кални или скалисти пътеки, планинският велосипед е вероятно този, който искате, и от който имате нужда. Планинските велосипеди са предназначени за колоездене в по-лоши условия и груби неравни пътеки.

Гуми и Kапли за планински велосипед: При планинското колоездене обикновено се използват по-широки гуми с грайфер, които предлага по значително захващане и сцепление на различни повърхности, включително чакъл, прах, камъни, пясък и кал. Налягането в гумите на планинските велосипеди е по-малко, отколкото това на гумите при шосейните велосипеди, поради по-големият им обем и по-добро сцепление, предлагано от по-меката гума. Шините и спиците на каплите за планинско колоездене са по-силни и по-трайни, отново, за да се справят с по-грубата езда, която се практикува при планинското колоездене.

Рамка за планински велосипед: Материалът на най-входното ниско ниво на планински велосипедни рамки е стомана. Стоманените рамки за планински велосипеди са здрави, дълготрайни и се предлагат на ниска цена, която се дължи на ниската цена на стоманата. Недостатъците на стоманата, са че теглото е голямо и може да бъде податлива на ръждясване.

Тъй като материалите все по-напредват, цената се увеличава. Следващата стъпка по стълбата нагоре е алуминиевата рамка за планински велосипед, която е лека, неръждаема и относително здрава, но не е и имунизирана срещу счупване след дълга  употреба, когато е подложена на многократен стрес.

Рамката за планински велосипед от въглеродни влакна (карбон), е следващото по високо ниво на използван материал, подобен на алуминия, когато говорим за много силен и неръждаем продукт, но също така податлив на счупване. Принципно карбоновата рамка за MTB колелета е много здрава. Счупването на такава рамка е рядкост, но когато това се случи, то става изведнъж и обикновено в най-неподходящия момент.

Най-високият клас рамки за MTB велосипеди са направени от титан, който е супер лек и невероятно силен. За разлика от алуминия и карбона, които в крайна сметка могат да се провалят с течение на времето, рамката от титан ще бъде чудесен избор за големи ездачи в планинското колоездене, поради способността си да се справи с по-големи натоварвания, без да стане това, което най-малко очакват. Винаги има компромиси, макар, и ако може да се нарече недостатък е това, че титанът е много скъп материал. Разходите за тези велосипеди с титанови рамки обикновено попадат извън обхвата на повечето хора.

Кормило за планински велосипед: Кормилото за планинският велосипед обикновено е право. С по-широк захват, обикновено около ширината на раменете. Този вид кормило позволява и предлага на велосипедиста по-добра позиция за контрол над велосипеда по време на движение нагоре и надолу по терена.

Позиция на MTB колоездача: Начинът, по който е проектирано планинско колело позволява колоездачите да са в позиция, в която им се дава най-добър контрол на велосипеда, с добре класиран център на тежестта и способност да променя теглото напред или назад, за да се предостави баланс и да се адаптират към различните терени.

Скорости за планински велосипед: Планинските велосипеди имат широк спектър на предавки, които им позволяват да се справят с различните терени. С ниските предавки, които са далеч по-ниски от тези на повечето шосейни велосипеди, по-лесно могат да се завладеят някои стръмни хълмове. Високият диапазон на скоростите при планинските велосипеди също се различава от този на другите видове колелета. Необходимостта от високите предавки са по редки при MTB велосипедите понеже те се движат по пресечени местности и терени.

Обикновено планинският велосипед има два или три верижни венеца в предната част, и венец касета с 6,7,8,9 или 10 зъбни колела в задната част на велосипеда. Тези комбинации дават много възможности, които са удобни за почти всеки тип терен, с който ще се сблъскате при планинското колоездене.

Педали за планински велосипед: Основните планински велосипеди са оборудвани с платформени педали. Те са полезни, ако сте от типа колоездачи, който често сменят позицията на стъпване върху педалите. Други, по-напреднали колоездачи в този клас използват педали с клипсове, които им позволяват да заключват специалните си обувки към тях. Различните хора имат различни нива на комфорт, когато става въпрос за планински велосипед.

Аксесоари за планински велосипед: Планинско колоездене включва велокомпютър, компактна помпа, чанта за инструменти, стоика и бутилка за вода. Също така, като се има предвид, здравият характер на езда и често голямото разстояние от цивилизацията, много от планинските колоездачи носят със себе си комплект инструменти, оборудвани с резервни части, резервни вътрешни гуми и други аксесоари.

Основни известни световни марки на планински велосипеди: Specialized, Trek, Kona, Giant, Cannondale, Chumba, MisFit, Santa Cruz, Gary Fisher, Ventanna, Rocky Mountain, Norco, Devinci, Surly, WTB, Magura, Bell

Съвети при покупка: Бъдете сигурни, че ще карате по-пресечени пътища и пътеки, преди да купите планински велосипед. Ако ще карате основно в града или на равни, гладки и плоски пътеки, ще имате по-добри възможности за избор на велосипед, ако си потърсите така нареченият хибрид.

Също така, се пазете от евтини, тежки планински велосипеди, продавани от масовите търговци на дребно. Въпреки, че те могат да предложат шикозно изглеждащи велосипеди с предни и задни амортисьори, които в крайна сметка не работят правилно,  добавят много към тегло на рамката и се произвеждат от евтини компоненти, които няма да издържат много дълго при използването им, по какъвто и да е вид пресечена местност или терен.


1 Коментар

  1. Калоян казва:

    Титаниевите били най-здрави…….металът от който се правят – ДА! В един вело-форум, един колоездач се оплакваше от неговата титаниева рамка – чисто нова и си заминала за няколко месеца, сцепила се…. Човека се по разровил и видял, че не е единствен с този проблем. Явно още не сме се научили да обработваме Титана правилно!

Коментирай

Blue Captcha Image
Refresh

*