САЙТА BULBIKE.COM СЕ ПРОДАВА! ЗА КОНТАКТ: 0877498969

Как се сменят педали на велосипед
Смяната на педалите на колелото може да изглежда достатъчно проста работа, но ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете повреди и наранявания като се уверите, че ще бъдат правилно демонтирани старите педали и инсталирани новите педали. Аз ви препоръчвам да използвате специално предназначен петнадесет милиметров ключ за педали на велосипед, тъй като той има дълга дръжка и е предвиден да се побере правилно между курбела и педала.

За да свалите педалите, първата стъпка е да се уверете, че двете колелета на велосипеда са стъпили здраво на земята. Това ще ви даде по-добра упора, която се изисква за да се разхлабят лесно и отстранят педалите на велосипеда.

Отстраняване на десният педал

Разхлабете десният педал чрез завъртане с гаечният ключ в посока обратна на часовниковата стрелка, точно като при всяка стандартна резба като внимавате да не се ударите (понеже боли много). Обърнете внимание как са разположени курбелите и инструмента за развиване на педала, така че да можете да натиснете надолу с по-голяма сила.

Премахване на левия педал

Много е важно да запомните, че левия педал има обратна резба, което позволява на педала да не се развие, докато карате своят велосипед. За да разхлабите левият педал ще трябва да въртите гаечният ключ по посока на часовниковата стрелка.

Инсталиране на педалите

Преди да инсталирате новите педали, нанесете тънък слой от водоустойчива грес върху резбата. Това помага за по лесното стягане на педалите и също така, за да могат да бъдат отстранени безпрепятствено в бъдеще.

Затегнете десния педал чрез завъртане на ключа по посока на часовниковата стрелка, както и затягането на левия педал става чрез завъртане на гаечният ключ по посока обратна на часовниковата стрелка.

Независимо дали карате шосеен или маунтин байк велосипед, които се различават по вид и структура, принципа на тяхната смяна е един и същ. Спазвайте по-горе описаните препоръки и използвайте специален петнадесет милиметров гаечен ключ и не би трябвало да срещнете проблеми при смяната на старите педали с нови.


2 Коментара

 1. Сава казва:

  Чудя се защо резбите на педалите са лява резба на левия педал и дясна резба на десния педал, ужким за да не се саморазвивали, като трябва да е точно обратното – лявата резба да е на десния педал, а дясната резба – на левия?

  Ако например погледнем велосипеда откъм десния педал и си представим как се движи, то курбелът на десния педал се върти по часовниковата стрелка, докато педалът остава хоризонтален. Значи ,спрямо курбела, педалът се върти обратно на часовниковата стрелка – тоест при дясна резба десния педал иска да се отвие от курбела!

  Аналогично е положението и като погледнем велосипеда отляво – левият курбел се върти обратно на часовниковата стрелка, левият педал се върти по часовниковата стрелка спрямо курбела – тоест върти се на отвиване (понеже е с лява резба ).

  Излиза, че за да няма тенденция за саморазвиване, лявата резба трябва да е на десния педал, а дясната резба – на левия. ?!?

 2. Сава казва:

  Има обяснение. Има нещо, което влияе много повече от триенето в лагерите на педала върху това, дали педалът да е с лява или дясна резба. Когато резбата е разхлабена, между „болта“ и „гайката“ се получава нещо като на картинката – червеното е курбела, а синьото е оста на педала:

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Animation_of_mechanical_precession.gif

Коментирай

Blue Captcha Image
Refresh

*