САЙТА BULBIKE.COM СЕ ПРОДАВА! ЗА КОНТАКТ: 0877498969

Как холандците получиха своите велоалеи
nederland_bike_lanesКато се има предвид репутацията на Холандия като рай за велосипедистите, може би си мислите, че богатата велосипедна инфраструктура слиза сама от небето, или може би е създадена от вълната на вълшебна пръчица. Не е така. Тя е резултат на много упорита работа, включително масови улични протести и съвсем умишлени вземания на политически решения.

cyclist_demonstration_1970Видеото по-долу предлага жизненоважна историческа гледна точка по пътя, когато Холандия стигна до отвръщане от автомобилното ориентираното развитие, което става след военния просперитет и избира да върви по нов път. Изброяват се няколко ключови фактора, включително обществения гняв върху размера на пространството за автомобили, огромните протести заради смъртните случаи предизвикани от трафика на автомобили, особено тези на деца. През 1970 година, правителствената реакция относно петролната криза довежда до усилията за намаляване на зависимостта от петрол, без да се намалява качеството на живот.

Холандия често се възприема като изключителна нация по отношение на транспортните политики и инфраструктури. Ако се вгледате в основните фактори за промяната на холандското мислене, вие ще видите, че те са точно толкова валидни и днес. Светът все още е твърде зависим от изкопаемите горива и много градове в света са с претоварено движение и задръствания. В забързаното ежедневие на хората улиците и пътищата, са много опасни, особено за уязвимите участници в пътното движение като пешеходци и велосипедисти. И още повече, когато тези участници в движението са възрастни хора или деца.


Коментирай

Blue Captcha Image
Refresh

*