САЙТА BULBIKE.COM СЕ ПРОДАВА! ЗА КОНТАКТ: 0877498969

Кой размер велосипед да избера – 26er, 27.5er или 29er?
Научете ползите и недостатъците от 26 „, 29″ и 650B – 27.5“ велосипеди

Докато 26 инча се счита за стандартен размер на шините в производството на планински велосипед, 29-инчовият размер бързо застана по петите му. Наскоро нов размер на колелетата спечели много внимание и доби голяма популярност. Посочени като 650B – 27,5-инчови колела се вписват точно между 26 и 29-инчовите предложения.

С толкова много размери веосипеди, може би се чудите кое ще бъде най-доброто предложение и подходящо за вас. Прочетете по-долу, за да научите малко повече за всяка опция, и защо тя може или може да не отговарят на вашите нужди.

26-инчови велосипеди

Както по-рано споменахме този размер се счита за стандарт в производството на планински велосипеди. 26 инча е вероятният размер на колелата, който има вашият планински велосипед, освен ако не сте от търсещите активно нещо по-различно.

Предимствата: 26-инчовите велосипеди предлагат несравнима маневреност. Защо? Понеже почти всички подобрения в геометрията и технология на планинският велосипед са моделирани върху 26-инчовите колелета. Вярно е, 26-инчовите велосипеди се развиват в продължение на много години и заради това, при тях предният и заден баланс е идеален. За съжаление, не може просто да промените размера на колелото и се очаква установените 26-инчови стандарти да работят добре при употребата им във всякакви условия. Ето защо, 29-инчовите велосипеди все още са с развиващи се части като вилката, за да се получи и постигне оптимална работа.

Недостатъците: Казвано, е че съществуващият 26-инчов размера на шините може да е бил избран малко произволно. В действителност, 26-инчовият стандарт е създаден преди да бъдат измислени планинските велосипеди. Има си причина по-големите размери да са по-добри при вече набрана скорост и това е така, защото те биха могли да бъдат по-подходящи за някои колоездачи. Покарайте няколко различни размера велосипеди на свои приятели и познати преди да купите собствено колело за вас.

29-инчови велосипеди

С придобиване на голяма инерция, 29-инчовите колела се очаква да се превърнат в преобладаващият размер на колело за повечето планински велосипедисти с по-голяма височина.

Предимства: Велосипедите с 29-инчови гуми могат да се карат навсякъде. Добре, може би не навсякъде, но усещането е такова! 29-ките преодоляват много по-лесно срещаните по-високи препятствия по терена, по който се движат. Чудите се как? Точката на удара с препятствието при  29er е по-ниска от тази на 26er, което прави по-лесно търкалянето на гумата. Други предимства са поддържането на по-висока скорост, намаленото съпротивление при търкаляне на гумите и по-голямата стабилност от по-дългото междуосие.

Недостатъци: За съжаление по-дългото междуосие намалява маневреността на велосипеда. Както споменах по-рано, вилката на 29er трябва да бъде по-дълъга, за да пасне на по-голямата рамката на велосипеда. Дългите вилки могат да доведат до не толкова идеална работа. Другите недостатъци са свързани с по-голямото тегло на велосипеда и по-бавното ускорение от пълно спиране.

650B – 27.5″ велосипеди

Споменатият в началото на темата размер 650B (27.5″) се очаква да придобие голяма популярност в следващите години. Запалените планински колоездачи имат голям интерес към ново предтсавеният размер велосипед. Има хора, които говорят, че този размер дори може да игнорира размерите като 26″ и 29″. Други споделят, че този размер е създаден с комерсиална цел и може би няма да стане толкова популярен. От друга страна размерът 650B (27.5″) е специфичен и достъпен стандарт между другите два предлагани на пазара. С тази стъпка производителите на велосипеди очакват да задоволят нуждите както на ниските така и на високите колоездачи.

Предимства: Привържениците на 27.5-инчовите колелета с размер обикновено наричан 650B заявяват, че предлагат същите качества като на 29-ките, без да се прави компромис с маневреността. Те също така позволяват на по-ниските колоездачи, които не могат да се почувстват комфортно на 29-инчовите велосипеди давайки им възможност да се насладят на по-големият размер колело. С геометрията на 27.5-цоловото колело също не се правят компромиси.

Недостатъците: В момента има ограничен избор на гуми, капли и вилки, за да се направи най-добрият избор. В допълнение, някои хора, които се намират във вътрешността на вело индустрията не виждат достатъчно голяма полза от 650B пред 29-цоловите велосипеди, за да се оправдае увеличената популярност на новият размер, който е приет като един от новите стандарти от производителите на велосипеди.

И така, колело с какви гуми е най-подходящо за вас: 26-инча, 650B (27.5″) или 29-инча? За да се отговори на този въпрос, трябва да се вземат под внимание какъв колоездач сте вие, по какъв терен най-често карате и какво искате и очаквате от своя велосипед.


2 Коментара

  1. Face казва:

    Определено мисля да си остана на 26 инча.

  2. vasil казва:

    много ми помогна написаното тук.реших да взема 27.5

Коментирай

Blue Captcha Image
Refresh

*