САЙТА BULBIKE.COM СЕ ПРОДАВА! ЗА КОНТАКТ: 0877498969

29-инчовите планински велосипеди
Онези от вас, дори неофициално заинтересованите конкретно към планинското колоездене, вероятно сте наясно с тенденцията към по-големите колесни велосипеди, а именно 29-инчовите планински велосипеди. Макар, че този вид планински велосипед понякога е пренебрегван от някои и превъзнасян от други в последно време стана ясно, че 29-инчовите планински велосипеди имат все повече фенове, което доказва, че самият велосипед е харесван от потребителите.

Какво точно е 29er?

Казано по-просто, 29er велосипедите са по-големи планински велосипеди, от предлаганите традиционни 26-инчови. Размерът 29″ (29er) при планински велосипед се отнася до диаметъра на цялата капла, включително гумата. Традиционните планински велосипеди имат 26-инчов диаметър на гумите. Въпреки, че размерът е 29″, тези планински велосипеди имат същия диаметър на шината като при обикновените шосейни велосипеди, а именно 28-цолови капли, с разликата, че шосейните шини са по-тесни и не са създадени, за да се справят с напрежението и неравностите на сериозни оф-роуд условия.

Малко история

Задавали ли сте си някога въпроса кой от производителите играе важна роля за началото за производството на 29-цоловите планински велосипеди? Позволете ми да ви предложа кратка история. През 1999 година, Wilderness Trail Bikes известен също като WTB, произвежда гумата NanoRaptor, която е първата истинска 29-инчова гума за планинско колоездене. Приблизително по същото време, е създадена и първата 29-инчова вилка, която бе широко достъпна и въведена за потребителите от White Brothers. Тези дни, почти няма производители на велосипеди в САЩ и Европа, които да не предлагат 29-инчови планински велосипеди или рамка в техния състав, но това не винаги е било така. Първата голяма компания, която предлага разнообразие от 29er планински велосипеди е велосипедната компания Gary Fisher.

Предимствата на 29-цоловите велосипеди

Повечето хора, които са се качвали на 29″ велосипед най-вероятно са забелязали, че с  по-големите гуми се преодоляват по-лесно препятствията като големи камъни, пясък, газене във вода и други, които обикновено трудно се преодоляват с 26-инчов велосипед. Това е така, защото 29-ката има по-големите гуми и по-малък преден ъгъл, който позволява на колоездачите да преодолеят препятствията по-лесно. Засиленият просвет помага в тази област, също така добре. Нещо повече, по-големите гуми запазват набраната скорост по-добре и предлагат намаляване съпротивлението при търкаляне. Някои колоездачи също така отбелязват, подобрена стабилност, която увеличава тяхното доверие към велосипеда.

Недостатъци на 29-цоловите велосипеди

Всяка монета си има две страни, и докато ползите от карането на 29er планински велосипед може да изглеждат в изобилие, критиците на големите колелета посочват няколко недостатъка, а именно малко по-тежката, не маневрена предница и общото тегло като цяло и мудното ускорение от спряно положение. В много случаи, колоездачите видели тези недостатъци правят компромиси и ги приемат като твърде незначителни и малки, за да се откажат от точно този тип велосипед.

Кой може да кара 29 велосипед?

29-цоловите велосипеди само за високи колоездачи ли са? Не, не е задължително. Разбира се, по-големите колесни велосипеди дават на по-високите планински колоездачи по-естествено усещане на геометрията от тази на 26-инчовите велосипеди, но по-ниските колоездачи също могат да се възползват от предимствата, които 29er предлага на по-високите велосипедисти като: бърза подвижност, по-добро сцепление, намаляване съпротивлението при търкаляне и подобряване на стабилността. Въпреки това, голямата рамка и неправилната кормилна височина са основните източници на загриженост за по-ниските любители на 29-цоловите велосипеди. Предлаганите размери на 29″ велосипедите обикновено са средни, големи и много големи. Специфичните за жените размери на малки рамки се срещат рядко, но ако търсите по-усилено най-вероятно ще попаднете на това, от което имате нужда.

Вариации

„96er“: Това е велосипед с 29-инчово предно колело и 26-инчово задно колело.

„69er“: Това е велосипед с 26-инчово предно колело и 26-инчово задно колело.


Няма коментари

    Коментирай

    Blue Captcha Image
    Refresh

    *