САЙТА BULBIKE.COM СЕ ПРОДАВА! ЗА КОНТАКТ: 0877498969

Shimano – титанът в производството на части за велосипеди
Shimano е японски мултинационален производител на велосипедни компоненти, принадлежности за риболов и оборудване за гребане. Компанията произвежда голф компоненти до 2005 година и сноуборд съоръжения до 2008 година. Базирана в Сакай, Япония, компанията има 32 консолидирани дъщерни дружества и 11 неконсолидирани дъщерни дружества. Основните заводи се намират в Куншан, Китай, Малайзия и Сингапур. През 2005 година, Shimano има нетни продажби от 1,4 милиарда щатски долара, 41% в Европа и 17% в Северна Америка. Произвежданите велосипедни компоненти представляват 75%, риболовните принадлежности 23% и 2% други продукти. Дружеството търгува публично с 102,8 млн. обикновени акции в обръщение. Продуктовите продажби на Shimano представляват 50% от глобалната велосипедна индустрия.

Продуктите на Shimano са разнообразни и покриват гамата на частите за всяка една марка и модел велосипед. Някои от елементите на Shimano са: курбели, вериги, венец касети, ос касети, педали, предни и задни главини на колелата, команди на скоростите, спирачни апарати, спирачни лостове, жила за скорости и спирачки, предни и задни механизми за предавките или дерайльорите и много други. Италианската фирма Campagnolo, както и американската SRAM, са основни конкуренти на Shimano. Когато през 1970 година бумът в САЩ надвишава капацитета на европейските производители на велосипедни компоненти, японските производители Suntour и Shimano бързо се намесват, за да запълнят празнината. Макар, че и двете компании предоставят продукти за всички ценови диапазони на пазара, Suntour се фокусира върху усъвършенстването на съществуващите системи и дизайни за по-високи крайни резултати, а Shimano първоначално обръща повече внимание върху преосмислянето на основните системи и нововъведенията при велосипедите.

През 1980 година, Shimano предлага технологични иновации и по-ниски цени от традиционните европейски производители, които са загубили значително пазарното си присъствие. През този период, в контраст с почти универсален маркетинг, техниката на въвеждане на иновациите към по скъпата страна на пазара, разчита на потребителското търсене. За да подражава на първите приложения, заедно с икономичният мащаб на масовия пазар, Shimano и Suntour (в по-малка степен) въвеждат нови технологии, като предлагат по-ниска цена, а и често използват по-здрави и по-трайни материали при производството на велосипедните части. В периода 1980-1983, Shimano въведе AX технологията при Dura-Ace 600 във високият клас и Adamas в ниският клас. Характеристиките на тези компоненти включват аеродинамичен стил и ергономичнност. До 1985 година, Shimano въвежда само иновации с най-високо ниво на качество като това на Dura-Ace за шосейните велосипеди и Deore XT за планинските велосипеди. Технологията на тези продукти е доказана и приета. Suntour са се опитали да настигнат този технологичен скок, но до края на 1980 година те губят технологичната и търговска битка и Shimano постигат статут на най-големият производител на велосипедни компоненти в света.

Господството на Shimano върху пазара се развива бързо през 90-те години и това довежда до мнението на някои критици, че компанията Shimano е станала побойник на пазара с монополни намерения. Тази гледна точка се основава на факта, че Shimano е ориентирана към интегриране на всичките части помежду им, като резултатът е, че ако всички Shimano компоненти бъдат използвани, тогава целият велосипед би трябвало да бъде построен от Shimano части. Алтернативната гледна точка е, че чрез контролиране на смесица от компоненти на колелото, производител като Shimano може да контролира добре функциите на продуктите. Основните конкуренти на Shimano (SRAM и Campagnolo) също правят имуществени проекти, които ограничават възможността да се смесват компонентите между различните марки. След като технологичната индустрия и велосипедната промишленост не са доказали проактивно отношение към стандартизацията през цялата 100 + годишна история, лидера на пазара винаги ще бъде критикуван като монополист при въвеждането на патентовани нововъведения.

Shimano има по-отворен подход към интегрираните системи, тъй като се опитва да намери баланс между желанието за иновации и желанието си за откритост и гъвкавост на пазара. През 1990 година Shimano въведе Dynamics (SPD) гамата на clipless педали и съответстващи обувки, по-специално проектирана така, че обувките да могат да се използват и за ходене. През 2003 година Shimano въведе Dual Control при планинските велосипеди, където механизма за превключване на предавките е интегриран в спирачните лостове. За това развитие е спорено, тъй като използването на двоен контрол с интегрирани хидравлични дискови спирачки, изисква използването на хидравлична система Shimano, което заключва конкурентите на крайният пазар. Но с продуктовата си линия за 2007 година, Shimano се връща с отделени команди за превключване на скоростите и спиране, позволявайки на състезателите и потребителите, които желаят да използват или заменят Shimano с други марки дискови спирачки. Shimano не спират да се развиват като непрестанно ни радват с новите си технологии и иновации.


Коментирай

Blue Captcha Image
Refresh

*